Astăzi este 07 Feb 2023, 06:54

Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Moderator: Moderatori

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Avatar utilizator
Florin Smolnicki
Membru asociat
Mesaje: 315
Membru din: 22 Feb 2015, 11:28
Oras: Suceava
Data nasterii: 01 Ian 1917

Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Florin Smolnicki » 13 Ian 2016, 09:46

Deschid acest topic pentru a mă lămuri asupra unor detalii care pentru mine sunt forte importante. Am observat următorul fapt: cu cât încerc să aflu cât mai multe detalii despre televizoare/ televiziuni/ antene șamd, cu atât intru tot mai mult în ceață și totul devine din ce în ce mai neclar. Aș dori să subliniez ideea că acasă, în camera mea, nu am televizor. Nu sunt pasionat de televizor, dar vreau să am un televizor la rulotă. Știu că e o situație cam ciudată, dar, ....., asta e.
Menționez faptul că vreau să folosesc echipamentele (antena, televizorul, decodorul-dacă e cazul, atât acasă la priză, cât și pentru ieșri, la rulotă = 12 V). Am panou fotovoltaic, deci alimentarea cu curent la 12 V nu va fi o problemă.
Îi rog frumos pe colegii care au deja antene de satelit și televizoare pe 12 și 220 V să mă lămurească.
Ce îmi doresc eu, în mod concret:
1. TELEVIZOR pe 12 și 220 V, ecran: aprox. 22 inch. Ce îmi puteți recomanda? Unde găsesc acest model și la ce preț? din magazin, pentru a avea garanție la el. Vreau ca televizorul să aibă și DVB – S2 (adică să fie pregătit pentru recepția satelit). Ce părere aveți: este bine ca televizorul să aibă DVB – S2 - ul încorporat sau e mai bine să aibă unul separat? Am auzit și păreri de genul: ar fi mai bine să fie separat. Dați-mi păreri pro și contra. Pro: am un aparat mai puțin la categoria echipament. Contra: dacă se strică televizorul, pierd și acel cititor de cartele.
2. SMART CAM pentru DVB – S 2, la televizoarele care sunt prevăzute cu acest slot, așadar smart cam se potrivește de la orice televiziune sau firmă, la orice tip de televizor care e prevăzut cu așa ceva? Din câte am înțeles eu, acest slot/ smart cam este un cititor de carduri/ cartele. Practic, ar trebui să meargă pentru orice tip de cartelă, la orice televizor. Vă rog să mă lămuriți.
3. ANTENA (– din aluminiu?). Eu îmi doresc o antenă cât mai mică la diametru (38-40 cm). Aș dori să fie împachetată/ „împachetabilă” într-o valiză pentru a fi protejată. E bine dacă diametrul e așa mic? Ce îmi recomandați? Concret.
4. CE TIP DE MODEL, FIRMĂ, CARTELĂ DE TELEVIZIUNE îmi recomandați/ există pe piață? Eu aș vrea OBLIGATORIU ceva la liber. Pe oriunde am fost: Digi, Focus sat, Free sat, peste tot se face abonament, mai ieftin sau mai scump. Nu vreau abonament. Nici măcar pentru 5 luni. Recomandați-mi CONCRET un site de unde să pot cumpăra pentru o lună, servicii de televiziune, fără abonament, sau fără să mă trezesc abonat. Se mai poate întâmpla și așa.
5. Programele. Și aici, la acest subiect am o mulțime de nelămuriri. Se pot alege/ seta/ instala anumite programe și se poate renunța la cele care nu mă interesează, sau totul e la pachet? De exemplu: nu mă interesează sub nicio formă un program gen Taraf, dar aș vrea să am toate cele 10 programe Discovery (Science, Travel & Living, ID etc) în română. Ce programe germane se pot recepționa gratis? Pe soția mea o intresează RAI 1. Pe mine mă interesează programele franceze.
6. Internet. Cu acest sistem se poate avea și internet la rulotă?
Oare am pus întrebările cât se poate de clar? Nu lucrez în domeniul televiziunii, de aceea poate există în formulările mele elemente mai neclare. Sper totuși că m-am făcut înțeles.
Dacă mă puteți ajuta, vă rog să mă ajutați cu detalii concrete.
Vă mulțumesc.
+40 749 233 299 (Orange)

Avatar utilizator
Ioan.Sturz
Membru forum
Mesaje: 228
Membru din: 15 Apr 2010, 10:55
Oras: Sibiu
Data nasterii: 13 Aug 1950
Localitate: Sibiu

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Ioan.Sturz » 13 Ian 2016, 13:21

Am inteles intrebarile tale si incerc sa raspund totusi cat mai concis:
1. Daca doresti sa receptionezi la rulota programe TV de la sateliti trebuie sa cumperi si sa instalezi, un televizor cu alimentare pentru 12V (acest televizor are intodeauna si un alimentator pentru 220V), un receptor Tv - satelit cu alimentare 12V, o antena ofset de marimea 80 cm (sunt si mai mici dar receptia este in multe locuri dificila), un LNB, cablu si conectica necesara. Instalatia desigur o poti utiliza si acasa.
2. In situatia in care nu vrei sa platesti nimic pentru receptia programelor TV, vei putea receptiona sute de programe in diferite limbi ( germana pe satelitul Astra 19 grade E, italiana - franceza, etc. si doua programe romanesti pe satelitul Hot Bird 13 grade E, programe in diferite limbi inclusiv romana pe satelitul Eutelsat 16 grade E, etc). Desigur este vorba despre programele tv transmise free.
3. Nu vei gasi deocamdata televizor cu alimentare 12v si cu DVD-S incorporat, cele aflate in comert acum au doar DVB-T.
4. Daca esti dispus sa platesti receptia unor programe romanesti care nu sunt free ai la dispzitie varianta abonamentului la firmele care furnizeaza acest serviciu si care livreaza echipamentul necesar (receptor satelit, antena, LNB, cablu si conectica dar nu au receptoare cu alimentare la 12V, situatie in care trebuie sa ai la rulota un invertor corespunzator). Mai exista varianta FreeSat in care platesti anticipat pentru un an 99 lei si poti receptiona cu instalatia de la pct.1 programele romanasti pe care le poti identifica pe situl freesat.ro si o multime de alte programe free in diferite limbi.Trebuie sa prcecizez ca in cazul freesat la inceput este necesar sa cumperi si o cartela fie TVR fie Freesat care costa 60 lei si este valabila pe perioada nedeterminata. Eu personal am varianta freesat cu cartela TVR.
5. Nu exista varianta sa cumperi pentru o luna doar programele pe care le doresti.
6. Daca nu ai in localitate un magazin specializat cel mai practic este sa cumperi tot echipamentul pe internet de la o fima specializata care il trimite acasa cu receptorul gata configurat pentru freesat daca doresti aceasta varianta.
7. Cu acest sistem nu ai internet la rulota, pentru internet este un echipament special.
8. Programele TV recptionate le poti grupa dupa preferinta.Daca doresti programe gen Discovey in limba romana etc. consulta oferta furnizorilor, dar aceste programe le vei avea doar in urma incheierii unui contract de abonament.

Pentru alte detalii ma poti contacta pe PM ori tel. 0720 535774
Succes!

Radu Pascu
Membru forum
Mesaje: 1178
Membru din: 27 Oct 2009, 11:32
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Radu Pascu » 13 Ian 2016, 14:56

Eu acasa am televiziunea cu abonament pe satelit de la RomTelekom. In cadrul abonamentului am dreptul la 4 receptoare de satelit, iar programele sunt alese dupa dorinta in cadrul pachetelor oferite. Asa ca atunci cand plec de acasa "smulg" un receptor dintr-o camera (HD pe 12v) si plec cu el la rulota, unde am un tv normal fara pretentii si o antena de 80 (sau 60???) nu sunt sigur, pe care o infig pe un trepied banal.Abonamentul cu tot cu telefon fix, si internet este undeva la 90ron/luna, si nu-mi bat capul ca trebuie sa fac ceva "extra" pentru rulota.
NET la rulota de pe orange sau WiFi cu antena exterioara cu castig foarte mare.
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570

Avatar utilizator
Roman Vasile
Membru forum
Mesaje: 201
Membru din: 10 Ian 2009, 08:16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Roman Vasile » 13 Ian 2016, 19:09

La intrebarile 1-2-3 da o cautare cu unchiul gogu si vei gasi mii de oferte in diferite magazine. DAR....fara receptor satelit incorporat....din acesta inca nu am gasit (nu zic ca nu o fi....)
Dar cu intrebarile 4-5 ti-ai dat singur verdictul, asa ca 1-2-3 nu mai e de actualitate! Fara abonament nu vei gasi nimic, dar absolut nimic pe care sa vezi programele care le-ai insirat . La liber vei avea mii de posturi in toate limbile lumii, chiar si cateva romanesti. Dar, repet, fara sa semnezi abonament nu ai cum accesa nimic serios.
La intrebarea 6...daca accepti abonament, da, exista si servicii de internet, dar nicaieri in lume la liber cum scrii la pct.4. Dar daca aici renunti la excluderea de abonament poti rezolva si problema sotiei la TV....cateva portaluri dau gratis Rai1 pe net :mrgreen: !
Dar fiindca doresti ceva raspuns palpabil, lasand gluma cu liber si fara abonament la o parte, cu o antena automata si un receptor pe 12/220 AMIKO, cu o cartela FOCUS (asta se apropie de ce vrei tu...semnezi doar prima data, apoi incarci cartela cand iti convine) ai tv in rulota. Eu asa am pe autorulota si este mai mult decat trebuie. Pentru internet aproape toti prowideri au oferte de mobil pe stick. Eu ma multumesc cu internetul pe care acum la toate campingurile le gasesc (gratis sau cu plata!), atat in tara cat si pe afara.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni casa!
Camper Chausson/Fiat Ducato

Avatar utilizator
Florin Smolnicki
Membru asociat
Mesaje: 315
Membru din: 22 Feb 2015, 11:28
Oras: Suceava
Data nasterii: 01 Ian 1917

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Florin Smolnicki » 16 Ian 2016, 10:24

Onorabili colegi,

Vă mulțumesc în primul rând pentru amabilitatea cu care ați răspuns întrebărilor mele. Ca urmare a continuării „cercetării” mele în ceea ce privește televiziunea, atât acasă, cât și la rulotă, am mai descoperit o variantă.
Eu sunt client RDS-RCS. Sunt foarte mulțumit atât de serviciile pe care oferă, cât și de prețul abonamentului. Plătesc lunar 72 de roni și primesc următoarele: televiziune analogică, internet fix, telefon fix și internet mobil (cartela de la modemul mobil o folosesc la telefonul dual sim-am internet nelimitat!!!), mai exact: am 3 servicii + unul gratis-internetul mobil.
Vă rog frumos să-mi răspundeți în continuare la următoarele nelămuriri:
Televizorul meu cel nou (LG - 32 ”) are DVB – S 2.
T/C/ - nu știu sigur.
Am întrebat la Digi și am posibilitatea de a instala o Digi Smart Cam, o primesc gratuit, trebuie doar să plătesc 4 roni în plus pentru a trece de la televiziunea analogică la cea digitală.
În aceste condiții, apar (și) mai multe variante (pe lângâ multe altele existente).
Dar acum, în primă fază, aș dori să mă lămuriți în următoarele privințe, legat de operatorul Digi:

Situația 1:
Dacă iau cartela de la Digi + Cam - ul, tot de la ei, pot folosi o antenă de la orice firmă pentru a recepționa programele TV, la rulotă? Sau îmi trebuie antenă satelit + LNB, tot de la ei? În ce condiții se poate procura? Plătesc în plus la abonament?

Situația 2:
Chiar dacă am la televizorul de acasă DVB – S2, credeți că ar fi mai bine totuși să iau în loc de Cam un Decodor Digital Hd (cel puțin din punctul de vedere al calității)? Aceste decodoare de la Digi sunt (atenție!!!) la 12 V. Deci aș putea să-l folosesc și la rulotă, la un alt televizor. Televizorul despre care v-am vorbit până acum aș vrea totuși să-l folosesc doar în casă; la rulotă vreau să am unul mai mic, doar pt rulotă, pe 12 V ( 12 V obligatoriu pentru că nu aș dori să utilizez invertor). Televizorul pe 12 V încă nu-l am, iar unul cu DVB – S2 am văzut că e destul de scump.

La Cam-ul de la Digi se pot folosi și cartele de la alte firme (Focus sat, Free sat)?
+40 749 233 299 (Orange)

Batta Mihai
Membru forum
Mesaje: 82
Membru din: 21 Dec 2007, 20:29
Oras: Camping
Data nasterii: 02 Feb 1967

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Batta Mihai » 16 Ian 2016, 11:14

Eu cred ca ce ti-au oferit, adica cartela cu care poti viziona programele digitale este exclusiv pentru Digi cablu.

Avatar utilizator
Florin Smolnicki
Membru asociat
Mesaje: 315
Membru din: 22 Feb 2015, 11:28
Oras: Suceava
Data nasterii: 01 Ian 1917

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Florin Smolnicki » 19 Ian 2016, 11:59

Aș mai avea nevoie de câteva lămuriri.
1. Ce este sau pentru ce este aparatul din pozele de mai jos?
Vă întreb pentru că vreau să știu; nu de alta, dar să nu fie un aparat de făcut bere și, gândiți-vă câtă bere aș fi putut să beau din aprilie, de când am luat rulota și până acum. :laughing:
2. Cine are un astfel de televizor? Merită 430 roni? Ce puteți să-mi spuneți de bine sau de rău?
Dacă știți unde pot găsi televizoare pe 12 V FIX (și eventual 220), vă rog să mă anunțați. Dacă ar avea o diagonală mai mare de 41 cm, ar fi mai bine.
Atașamente
IMG_20160116_114640.jpg
IMG_20160116_114640.jpg (90.12 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160116_114707.jpg
IMG_20160116_114707.jpg (81.72 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160116_114729.jpg
IMG_20160116_114729.jpg (79.4 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160116_114910.jpg
IMG_20160116_114910.jpg (54.21 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160116_114925.jpg
IMG_20160116_114925.jpg (58.66 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160116_114948.jpg
IMG_20160116_114948.jpg (65.04 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160116_115009.jpg
IMG_20160116_115009.jpg (97.73 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160118_171702.jpg
IMG_20160118_171702.jpg (64.69 KiB) Vizualizat de 3392 ori
IMG_20160118_171720.jpg
IMG_20160118_171720.jpg (64 KiB) Vizualizat de 3392 ori
+40 749 233 299 (Orange)

Avatar utilizator
Miron Rafael
Membru forum
Mesaje: 103
Membru din: 02 Sep 2012, 16:41
Oras: Constanta
Data nasterii: 04 Sep 1974
Localitate: Constanta

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Miron Rafael » 19 Ian 2016, 15:04

In ce magazin ati gasit TV-ul de vanzare ?
Ford Mondeo MK IV 2000 TDI + Hobby 440 SFE
Tel: 0722.191.539

Avatar utilizator
Florin Smolnicki
Membru asociat
Mesaje: 315
Membru din: 22 Feb 2015, 11:28
Oras: Suceava
Data nasterii: 01 Ian 1917

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Florin Smolnicki » 19 Ian 2016, 20:40

Rafael, nu am avut niciodată pretenția să mi se vorbească folosindu-se forma de politețe. Să nu uităm totuși că suntem colegi, colegi - rulotiști.
Valabil pentru toți colegii - mă numesc simplu: Florin. :D :wink: .
Poza cu acest televizor am făcut-o ieri, în magazinul Selgros din Suceava.
Astfel de televizoare am văzut și la Carrefour Suceava. Cam tot pe acolo, ca preț.
Acest televizor are din punctul meu de vedere un mare avantaj: alimentarea la 12 și la 220 V. Pentru mine e un mare +.
Dezavantajele foarte mari pentru mine:
1. Diagonala, ecranul prea mici
2. Nu are DVB S 2 (voi avea nevoie de decodor separat=un aparat și sârme în plus)
3. Prețul cam mare
+40 749 233 299 (Orange)

Avatar utilizator
Dan Lazar
Membru asociat
Mesaje: 36
Membru din: 06 Iul 2013, 19:32
Oras: Sibiu
Data nasterii: 23 Dec 1965
Localitate: Sibiu

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Dan Lazar » 19 Ian 2016, 21:37

Florin, o veste buna! Aparatul din pozele 1-3 nu face bere... :) Din ce scrie pe el, pare o sursa stabilizata de 12V (13,8 de fapt). Probabil era folosit la incarcarea bateriei, cand rulota era conectata la 230V.
Land Rover Freelander 2, rulota Bailey Senator Indiana. danlazzar@yahoo.com; 0721.030.480

Avatar utilizator
Roman Vasile
Membru forum
Mesaje: 201
Membru din: 10 Ian 2009, 08:16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Roman Vasile » 19 Ian 2016, 23:35

Nici din aparatul din pozele 4-5-6 nu va curge bere! :mrgreen: Este un amplificator reglabil de antena TV obisnuita. Avand in vedere ca terestru (teoretic) in Eu se transmite doar in format digital, nu prea mai ai ce face cu obiectul.
Iar alimentatorul de 13,8V 3-5A este destul de slabut...nu va duce prea multi consumatori. Se gasesc surse in comutatie care stiu si 25-30A la iesire, la preturi acceptabile si greutate mica.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni casa!
Camper Chausson/Fiat Ducato

Avatar utilizator
Cosmin Prund
Membru forum
Mesaje: 765
Membru din: 17 Aug 2012, 10:56
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980
Localitate: Sibiu

Re: Televizor/Rulotă/Antenă satelit

Mesaj de Cosmin Prund » 20 Ian 2016, 11:46

Salut,

Comentez si eu un pic aici, raspund inclusiv intrebarilor pe care le-am primit pe privat ca poate intereseaza si pe altii.

TV la 12V / 220V:

Eu personal m-am dus in Metro, am pipait pe rand televizoarele prin spate sa vad care are alimentator (deci nu se baga direct in priza la 220V) si l-am ales pe cel cu alimentator 12V. In general clientul nu-i interesat daca televizorul foloseste un alimentator separat sau se baga direct in priza, motiv pentru care magazinele care se adreseaza publicului larg nu furnizeaza informatia separat (exemplu: emag, flanco, altex).

Exista televizoare la 12V care includ receptorul de satelit DVB-S2. Acestea pot fi cumparate de la magazinele specializate pentru rulote, de exemplu de la Falle/Peti, Exis, Motorhome, etc. Aceste televizoare au o "fanta" in care se introduce un modul pentru decodare si apoi in respectivul modul se introduce o cartela de abonat. Din pacate furnizorii cei mari (Telekom, RDS) au cartele non-standard care nu merg in aceste aparate. Singurele care merg sunt cele gen FreeSat sau FocusSat. Eu am folosit Focus Sat din comoditate: plateam abonamentul cate-o luna-doua cand aveam de gand sa merg pe undeva in rest nu plateam nimic.

Parerea mea personala: Aceasta combinatie (televizor 12V cu decodor DVB-S2 + "CAM") nu merita banii. Televizoarele sunt "speciale" si ca orice lucru special costa in plus. Singurele CAM-uri cu care am avut de-a face sunt lente, foarte lente. Eu recomand varianta cu televizor LED la 12V cumparat din Metro/Altex/Flanco unde vor fi cu siguranta ieftine + 1 decodor gen AMIKO tot la 12V care s econecteaza pe HDMI la televizor. Solutia este semnificativ mai ieftina, mai rapida si pe deasupra modulara, daca se strica ceva, se inlocuieste doar ce se strica.

Diagonala 19'', functionare la 12 si la 220V

Daca functioneaza la 12V nu mai are importanta daca merge sau nu si la 220V: Rulota presupun ca este dotata cu transformator de 12V, deci atunci cand este conectata la retea vom avea si 12V.
Diagonala: daca intentionati sa folositi televizorul pe baterie, cred ca o diagonala cat mai mica e mai buna. La rulota oricum nu stam la 6 metri de televizor ca n-avem unde :)
(Nota: Am vazut in Grecia in camping Bulgari care aveau televizoare mai mari ca diagonala decat am eu in living acasa... fiecare cu placerea lui.)

Antena de satelit

Eu am avut pe rulota o antena automata de 90cm pe care o foloseam si pentru Internet. Fratele meu (si acum tata) folosesc o antena automata de tip Dome. Toate-s bune si ne-bune, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor.
Antenele de tip "Dome" sunt extraordinar de comode, apesi un buton si dupa cateva (zeci de?) minute functioneaza televizorul.
Antena "normala" are receptie mai buna, in special atunci cand vremea nu-i grozava.
Antena de tip "Dome" poate avea probleme de receptie atunci cand e nor afara si daca va pasioneaza calatoriile in nordul europei s-ar putea sa nu functioneze pentru ca LNB-ul e greu accesibil si nu puteti ajusta Skew-ul.
Antena normala trebuie coborata atunci cand bate vantul...
Daca-i vremea foarte urata afara nu va veti uita la televizor nici cu Dome, nici cu "nromala": Pe cea normala o veti cobora sa nu va strice vantul rulota si Dome-ul nu prinde daca e nor gros pe cer :D

Multi colegi folosesc antene absolut normale montate pe-un trepied / copac / stalp gasit "in teren". Cred ca sunt foarte bune (si ieftine) dar sunt mai greu de folosit. Avand in vedere ca nu-s pe rulota puteti sa va uitati la TV si cand bate vantul tare: daca antena rezista aveti TV, daca se rastoarna nu vor fi pagube materiale.

Despre antenele "la cutie" nu stiu nimic. Pot doar sa sugerez o chestie, calitatea receptiei tine foarte mult de dimensiunea reflectorului: o antena ultra-compacta va avea probleme atunci cand conditiile meteo nu-s grozave. De-asta zic eu ca antele de tip Dome pot avea probleme cand e vremea foarte urata afara.

Pana la urma decizia depinde de modul in care va deplasati, de comoditate, de abilitati tehnice.

Internet prin satelit

Renuntati la idee. Si eu am renuntat, urmeaza sa demontez antena.
Nu exista servicii ieftine, nici macar "rezonabile" ca pret. Vorbim despre un serviciu ultra-specializat. Pretul pe care-l plateam eu era mult mai mare cat pretul internetului prin 3G in Roamning, dar l-am platit pentru ca am mers de foarte multe ori in zone in care acoperirea 3G era deficitara spre inexistenta.
In Romania internetul prin 3G/4G are acoperire foarte mare, pret bun, viteza exceptionala.
Pana si in Europa acoperirea 3G a ajuns sa fie multumitoare (nu e la nivelul din RO dar iti faci treaba).
Greu de justificat internetul prin satelit in aceste conditii.

LNB

N-am o parere, mi se pare un detaliu tehnic insuficient de important.
Nu cred ca LNB-ul "face sau desface" instalatia.
Antenele automate cel mai probabil vin cu LNB-ul lor, acolo nu-i nici o decizie de luat.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com

Raspunde