Asadar, solutia pe care o propun eu este formata din:
- 1 bucata Ubiquity Nanostation Loco M2 (link magazin wifimag.ro) pret 215 RON
- 1 bucata suport cu ventuza pentru Ubiquity Nanostation (link magazin wifimag.ro) pret 84 RON
- 1 bucata injector pasiv POE (link magazin wifimag.ro) pret 12 RON
Pentru a obtine o solutie 100% echivalenta cu produsul iBoost la aceasta lista ar trebui adaugat un router Wireless la alegere, logic ar fi s ceva care sa functioneze la 12V! Din fericire lista de variante pe emag.ro este infinita, preturile incep de la 49 RON! Singura calitate pe care trebuie sa o aiba routerul wireless este sa functioneze la 12V. In aceste conditii dupa parerea mea se pot obtine toate echipamentele necesare pentru a reproduce un iBoost cu circa 400 RON. iBoost costa, echivalentul in RON, circa 900 RON.
Odata echipamentele configurate nu mai exista diferente majore intre iBoost si perechea Nanostation Loco M2 + Router wireless.
Poza cu echipamentele: Problema cu aceasta solutie este ca pe de o parte vom avea la interior 2 echipamente alimentate distinct (routerul WiFi si antena) si pe de alta parte echipamentele trebuie prima data configurate, solutia nu este gata de folosire. Configurarea nu-i mare filozofie dar configurarea echipamentelor de retea poate pune probleme unui novice, asta-i sigur. Ca sa fie un pic mai simplu am facut 2 filmari, prima in care prezint echipamentele (hardware) si a doua in care explic cum se fac configurarile. Daca va doriti un asemenea echipament puteti sa-l achizitionati si sa incercati sa-l configurati, daca va incurcati apelati la prietenul care v-a configurat routerul wireless de-acasa si va rezolva :)
Prima filmare, prezentarea echipamentelor hardware:
A doua filmare, configurarea echipamentului:
P.S: Cateva cuvinte despre selectia echipamentelor. Ubiquity produc si livreaza o gama larga de echipamente, in locul echipamentului Nanostation Loco M2 se poate alege altceva: un Nanostation M2 (fara "loco") sau un "Rocket" cu antena omnidirectionala. Eu am preferat echipamentul "Nanostation Loco M2" pentru ca este o chestie ieftina si de mici dimensiuni si care ofera o antena cu castig de 8 dBi. In conditii de vizibilitate (line-of-sight) aceasta antena se poate conecta fara probleme la un access point situat la 1 km distanta. Echipamentul Nanostation M2 (fara "loco") include o antena cu castig de 11 dBi la un pret ceva mai mare, antena capabila sa se conecteze la cativa km distanta la fel de usor. Problema este ca la asemenea distante nu vom avea vizibilitate (line-of-sight)! Echipamentele produse de Ubiquity sunt folosite in aplicatii profesionale, uitati-va la benzinarii si alte business-uri in locuri izolate, veti observa pe antene simbolul Ubiquity! Important in aceste aplicatii este amplasarea, antenele sunt montate la inaltime si "perechea" este la inaltime si mai mare, cel mai probabil intr-un turn de comunicatii GSM. Noi cu rulota nu avem nici o data acces la astfel de conditii, nu vom putea ridica antena mult mai sus decat rulota si in aceste conditii cel mai mare impediment in conectarea la o retea nu va fi distanta ci vizibilitatea. Antena de 11 dBi castig nu se va putea conecta la un AP situat la 50 metri distanta daca intre antena si AP este o cladire. Eu nu cred ca de pe rulota voi putea vedea vre-odata o retea WiFi situata la distanta de 1 km (din cauza de vizibilitate) motiv pentru care cred ca o antena cu castig mai mare este inutila.