Astăzi este 30 Mar 2023, 18:28

Antena Wifi Ubiquity Nanostation Loco M2 - Prezentare

Moderator: Moderatori

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Raspunde
Cosmin Prund
Membru forum
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Antena Wifi Ubiquity Nanostation Loco M2 - Prezentare

Mesaj de Cosmin Prund » 08 Iun 2015, 22:54

S-a discutat recent despre diverse solutii pentru amplificat semnalul Wifi in vederea folosirii intr-o rulota. Dupa parerea mea cea mai buna solutie pentru un retelist amator este produsul iBoost pentru simplul motiv ca integreaza TOATE cele necesare intr-un pachet minimal si usor de folosit. Dezavantajul respectivei solutii este ca are un pret destul de piperat si este "pachet" - adica nu-mi permite sa am acces la componentele individuale daca doresc sa le integrez intr-o solutie mai complexa (evident, numai eu am problema cu integrarea pentru ca numai eu am "n" surse de internet in rulota). Ce prezint eu aici este un dispozitiv foarte similar, intr-atat de similar incat tind sa cred ca "iBoost" este de fapt un "Ubiquity Nanostation Loco M2" re-branduit si cu softul rescris (uitati-va la pozele cu antena, observati stickerele pe care scrie iBoost? Nu cumva acopera logo-ul Ubiquity?)

Asadar, solutia pe care o propun eu este formata din:
Eu am platit total, inclusiv transport, 330 RON.
Pentru a obtine o solutie 100% echivalenta cu produsul iBoost la aceasta lista ar trebui adaugat un router Wireless la alegere, logic ar fi s ceva care sa functioneze la 12V! Din fericire lista de variante pe emag.ro este infinita, preturile incep de la 49 RON! Singura calitate pe care trebuie sa o aiba routerul wireless este sa functioneze la 12V. In aceste conditii dupa parerea mea se pot obtine toate echipamentele necesare pentru a reproduce un iBoost cu circa 400 RON. iBoost costa, echivalentul in RON, circa 900 RON.

Odata echipamentele configurate nu mai exista diferente majore intre iBoost si perechea Nanostation Loco M2 + Router wireless.

Poza cu echipamentele:
DSC02036.jpg
Problema cu aceasta solutie este ca pe de o parte vom avea la interior 2 echipamente alimentate distinct (routerul WiFi si antena) si pe de alta parte echipamentele trebuie prima data configurate, solutia nu este gata de folosire. Configurarea nu-i mare filozofie dar configurarea echipamentelor de retea poate pune probleme unui novice, asta-i sigur. Ca sa fie un pic mai simplu am facut 2 filmari, prima in care prezint echipamentele (hardware) si a doua in care explic cum se fac configurarile. Daca va doriti un asemenea echipament puteti sa-l achizitionati si sa incercati sa-l configurati, daca va incurcati apelati la prietenul care v-a configurat routerul wireless de-acasa si va rezolva :)

Prima filmare, prezentarea echipamentelor hardware:

A doua filmare, configurarea echipamentului:

P.S: Cateva cuvinte despre selectia echipamentelor. Ubiquity produc si livreaza o gama larga de echipamente, in locul echipamentului Nanostation Loco M2 se poate alege altceva: un Nanostation M2 (fara "loco") sau un "Rocket" cu antena omnidirectionala. Eu am preferat echipamentul "Nanostation Loco M2" pentru ca este o chestie ieftina si de mici dimensiuni si care ofera o antena cu castig de 8 dBi. In conditii de vizibilitate (line-of-sight) aceasta antena se poate conecta fara probleme la un access point situat la 1 km distanta. Echipamentul Nanostation M2 (fara "loco") include o antena cu castig de 11 dBi la un pret ceva mai mare, antena capabila sa se conecteze la cativa km distanta la fel de usor. Problema este ca la asemenea distante nu vom avea vizibilitate (line-of-sight)! Echipamentele produse de Ubiquity sunt folosite in aplicatii profesionale, uitati-va la benzinarii si alte business-uri in locuri izolate, veti observa pe antene simbolul Ubiquity! Important in aceste aplicatii este amplasarea, antenele sunt montate la inaltime si "perechea" este la inaltime si mai mare, cel mai probabil intr-un turn de comunicatii GSM. Noi cu rulota nu avem nici o data acces la astfel de conditii, nu vom putea ridica antena mult mai sus decat rulota si in aceste conditii cel mai mare impediment in conectarea la o retea nu va fi distanta ci vizibilitatea. Antena de 11 dBi castig nu se va putea conecta la un AP situat la 50 metri distanta daca intre antena si AP este o cladire. Eu nu cred ca de pe rulota voi putea vedea vre-odata o retea WiFi situata la distanta de 1 km (din cauza de vizibilitate) motiv pentru care cred ca o antena cu castig mai mare este inutila.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com

Dragos Marin
Membru forum
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 17 Noi 1979

Re: Antena Wifi Ubiquity Nanostation Loco M2 - Prezentare

Mesaj de Dragos Marin » 08 Iun 2015, 23:03

Cred ca e acelasi iboost, semana "leit" chiar o sa ma uit sub logo-ul lor daca e ascuns un altul...
Avantajul iboost este ca e gata configurat si pentru un novice cum ai spus si tu poate fi destul de cmplicat, iar alimentarea de care pomeneai e una singura...
In rest ca si pret e mult mai ok "combinatia" ta... :D
Rulota - Fendt Bianco 435 (2017)
Dezmembrari Auto - Dez.ro

Crisu Sebastian
Membru forum
Data nasterii: 17 Mai 1977

Mesaj de Crisu Sebastian » 09 Iun 2015, 09:34

Dpdv tehnic, foarte bun tutorialul Cosmin, multumim.
De asemenea apreciez mult spiritul open source ce te caracterizeaza.
Felicitari.
Baraca tip CHAUSSON Welcome 4 , Ducato 1,9 TD
Tel: 0727.737.297 Email: sebi.crisu@gmail.com

Cristian Fugulin
Membru asociat
Data nasterii: 01 Ian 1901

Mesaj de Cristian Fugulin » 09 Iun 2015, 10:05

Foarte tare, ma bucur ca ai postat asta, ma batea si pe mine gandul sa fac asa ceva. Acum ne-ai dat mura-n-gura cum se zice, foarte documentat, multumim!!!
Echipa de interventie - Brigada Anti Zombi - Ploiesti

Toni Conecini
Membru asociat
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 13 Feb 1968

Mesaj de Toni Conecini » 02 Iul 2015, 14:06

Salut Cosmin. vad ca antena asta
http://wifimag.ro/2.4-ghz/ubiquiti-nanostation-loco-m2
trebuie alimentata la 24V(asa scrie pe ea). Ai facut tu proba si merge si direct alimentata la 12V? Daca nu atunci va trebui sa folosesc intotdeauna adaptorul ei la 220V
Toni

Adria Coral Silver 660 SP

Raspunde