Mesaj
de Nelu Predonu » 15 Iul 2013, 12:12
Domnule Liviu, ca proprietar de camper, nu ca specialist, incerc sa va dau cateva sfaturi legate de transformarea pe care o faceti.
Chiar in aceasta perioada am camperul desfacut si am constatat o multime de nereguli facute de cei de la Dethleffs.
Sunteti intr-un moment in care puteti face un lucru mai bun decat cei care mi-au realizat mie camperul.
1. Toate instalatiile sa le realizati in montaj aparent cu acces rapid in caz de necesitate.
Cautati sa pozati circuitul de apa de asa natura incat sa aveti acces usor la conectori si coliere. Folositi furtune de cea mai buna calitate, cu insertie. Evitati gatuiri ale coloanelor de apa, curbe in scurt sau atingeri ale mobilei in zonele cu curbe. In aceste zone, in mers (vibratii) coloanele pot ceda. Circuitul de scurgere (lavoar baie, cadita, chiuveta bucatarie) sa se intalneasca sub caroserie, dupa care sa intre in rezervorul de apa uzata. Trecerile scurgerilor prin podea facetile un pic lejer si ulterior izolati zonele respective cu silicon elastic. Orice posibila scurgere nedorita din instalatia de apa sa ramana pe pardoseala, sa nu existe posibilitatea ca aceasta sa ajunga in podea, cum din pacate mi s-a intamplat mie.
Circuitele electrice vor trebui sa aiba traseul deasupra circuitelor de apa. Folositi cat mai multe doze de conexiune ascunse in interiorul viitorului mobilier. Folositi cabluri si conductori adecvati, nu subdimensionati circuitele. Incercati pe cat posibil ca aceste circuite sa fie protejate cu sigurante corespunzatoare. Iluminatul faceti-l direct pe leduri.
2. Frigiderul va recomand sa fie cu compresor la 12v. Chiar daca acestea sunt mai scumpe, merita cu prisosinta diferenta de pret fata de cele clasice. La mine, cand bateria era noua, aveam autonomie cu frigiderul 6-7 zile.
3. Montati o butelie de gaz pentru functionarea aragazului. Cu o butelie, indiferent cat de mult iesiti, veti avea cca. un an autonomie folosind doar aragazul.
4. Va recomand ca incalzirea sa o faceti cu Webasto (motorina), instalatie de incalzit aerul de 3900w sau si mai bine cu Webasto Dual Top. Este costisitoare, dar merita din plin daca veti circula iarna, toamna si primavara. Excludeti varianta electrica la care v-ati gandit. Veti face o mare eroare folosind incalzirea electrica. Veti regreta mai tarziu si totul va fi tardiv.
5. Mobilierul ar fi ideal daca v-ati permite sa-l faceti din HPL de 10-12mm grosime, un material mai nou, dar cu proprietati deosebite in conditii de variatii de temperatura si mai ales de umiditate.
6. Nu montati mai multe geamuri decat v-ar fi necesar, mai ales geamuri cu deschidere. Din experienta mai multor ani de cand am camperul am ajuns la concluzia ca cu exceptia celui de la baie, restul nu le-am deschis decat foarte rar. Ba mai mult, am avut mari probleme cu infiltratii in interior la aceste geamuri mobile montate de cei de la Dethleffs. Aveti un plafon generos ca suprafata unde puteti monta doua trape si face aerisirea de cate ori considerati ca este necesar, aveti loc binenteles si de panouri solare, care chiar daca nu le montati in aceasta faza, e bine sa le prevedeti circuitul respectiv.
7. Inca din aceasta faza in care va aflati, incercati sa estimati in ce masura anumite dotari pe care multi le facem ulterior achizitiei, v-ar fi necesare.
Ex: Priza de gaz exterioara, priza de dus exterioara, priza exterioara multifunctionala (220v, antena terestra, antena satelit). Acum, in acest moment puteti face foarte lejer aceste montaje la exteriorul viitorului camper.
Va apreciez in mod deosebit decizia de a face o astfel de transformare si nu ezitati cand aveti anumite indoieli sa apelati la sfaturile colegilor de pe forum.
Campervan: Clever Runner 2021