Foarte faina documentatia, de recomandat; explica bine functionarea mppt (ceea ce-ti da tie dreptate sa nu sectionezi si sa pui in paralel sectiunile rezultate, in unume situatii), dar nu justifica de loc inserierea panoului mic cu cel mare; "autorul" explica limpede, in pdf-ul cu pricina, ca pwm-ul tine tensiunea panoului solar in zona tensiunii de la bornele bateriei (12-14 volti, deci diferenta pana la 18 ori 36 este irosita), pe cand mppt-ul lucreaza optim "tinand" chiar 18 volti (la iesirea panoului solar de 12, in exemplul dat de autor -exemplu aplicabil si aici, dealtfel, cu panoul mic) ori chiar la 11 volti (avand 100 de grade temperatura!) - reiese ca e mai bine sa pui un panou de 24 la o baterie de 12 - n-am nimic de obiectat; dar de ce sa-l mai inseriezi si de cel de 12 cu cel de 24? sa mearga bine la iluminare foarte anemica (sa fim seriosi, atunci avem si un curent foarte slab, indiferent de tensiune - am mai atins asta!) sau cand ajunge panoul la 100 de grade ? Mie mi se pare tot inutil sa risipesti, in cea mai mare parte a timpului, energia pe care o colecteaza panoul mic daca il inseriezi cu cel mare.
MPPT optimizeaza incarcarea, "extrage" un plus de 30-50 % din panoul de 12 (18 v) in conditii nefavorabile (includ aici si situatia de baterie descarcata), iar daca ai un panou de 24 (37) la o baterie de 12, merge bine in orice conditii; dar daca sectionezi panoul de 24 si obtii doua de 12 pe care la pui in paralel la aceeasi baterie de 12, dublezi aportul panoului pentru condiile favorabile - mi se pare in continuare cea mai eficace exploatare a panoului; sa nu uitam ca mppt-ul o sa-si faca treaba (conversia DC-DC) si cu cele doua sectiuni puse in paralel, iar formula de calcul a puterii ramane neschimbata.
Colegul Sorin Dandes o sa judece singurel si o sa aleaga singurel solutia care o sa i se para optima: panourile lui pot, controllerul poate, bateria are loc de adunat.
Consideratii fara legatura stricta cu situatia colegului: eu cred ca in conditiile in care iluminarea zilnica este satisfacatoare si consumul rezonabil (in sensul ca nu atat de mare incat sa descarce in fiecare noapte bateria care s-a incarcat full in timpul zilei), mi se pare un rasfat copilaresc sa investesti o gramada de bani in panouri suplimentare si controllere scumpe (concret, leu pe leu: daca banii pe care ii dau pe inca un panou si pe inlocuirea PWM cu MPPT mi-ar ajunge pentru panou, o baterie si un PWM setabil, este limpede ce aleg? si nu ma refer doar la instalatia rulotei, ca ar fi absurd)
Si o intrebare pentru oricine a acumulat experienta cu panourile solare: ati intalnit vreodata panouri solare infierbantate la mai mult de 75 de grade? ca omul cu documentatia arata, cu grafice destul de riguroase, ca la 75 de grade diferenta de eficienta intre PWM si MPPT este neglijabila, pe cand la 100 de grade balanta se inclina (curbeaza?) drastic in favoare MPPT.
(...)
Tucson 2.0 CRDi, Avento Royal 395 TL DeLuxe
0721-299-111