Astăzi este 26 Ian 2023, 23:56

Adaptare acumulator la rulota

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.

Moderator: Moderatori

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Raspunde
Silviu Ghete
Membru forum
Mesaje: 154
Membru din: 09 Oct 2010, 09:53
Oras: Jugureni PH
Data nasterii: 26 Mar 1969
Localitate: Ploiesti
Contact:

Adaptare acumulator la rulota

Mesaj de Silviu Ghete » 21 Apr 2013, 21:45

Avand in vedere ca rulota mea nu a avut din fabrica acumulator, m-am hotarat sa ma apuc de adaptarea unei baterii pe rulota. Teoretic pare simplu - legi acumulatorul la ierirea transformatorului. Problemele sunt urmatoarele: amaratul ala de transformator nu este gandit sa incarce si un acumulator, iar la legarea in acest fel nu asigur tensiune decat pentru pompele de apa. Pana acum aveam un acumulator+invertor pe care-l cuplam la intrarea de 220V a rulotei. Cand voiam sa-l incarc de la panou, trebuia sa leg si panoul. Daca voiam sa-l incarc de la generator sau reteaua de 220V a campingului, alte legaturi. Avand in vedere ca lenea a dus la progresul omenirii (implicit m-am saturat sa stau cu surubelnita la indemana si aparatul de masura asijderea), m-am hotarat sa pun pe hartie o mica automatizare care sa faca toate aceste legaturi in locul meu, in timp ce eu ma bucur de berea rece.
Sistemul l-am gandit asa fel incat sa se poata adapta pe orice rulota, cu minime modificari. Practit se va intercala pe firul dintre priza unde va cuplati la 220V si restul instalatiei (adica la intrare).
Ce stie sa faca (asa cum l-am gandit pana acum):
-In momentul in care rulota este cuplata la o sursa de 220V, ea va functiona ca si pana acum, cu deosebirea ca va incarca (controlat) acumulatorul. Deocamdata fabric un redresor pentru acumulator care sa regleze curentul, iar la sfarsitul incarcarii sa se decupleze.
-In momentul in care dispare alimentarea externa cu 220V, din varii motive (s-a impiedicat cineva de fir, n-ai platit factura, s-a terminat benzina din generator sau s-a furat generatorul), modulul de automatizare taie legatura cu 220-ul extern si cupleaza invertorul, care va debita tensiune pe restul instalatiei (cu exceptia redresorului de incarcare, fireste).
-In rest, modulul de automatizare stie sa incarce acumulatorul de la masina (in mers), precum si de la panoul solar. Mai stie sa arate si starea de incarcare a acumulatorului cu ajutorul unui instrument analogic in montaj "lupa de tensiune" (adica imi indica numai de la 10V la 15V pe toata scala aparatului). Am preferat instrumentul analogic din cauza consumului - aproximativ 500 microamperi, fata de cativa zeci de miliamperi ai unui instrument digital. Si nici nu ma intereseaza asa precis ce tensiune am pe acumulator.
Deocamdata schema se afla in stadiul de experiment, voi posta si schema bloc.
Daca are cineva idei cam ce ar trebui sa mai faca aceasta automatizare, va rog sa-mi spuneti. Mie doar atat mi-a venit in cap.
O zi buna tuturor.
MCV+Hobby Prestige 425
Imi place sa gatesc cu vin. Uneori pun si in mancare.

Avatar utilizator
Dragomir Gabriel
Membru asociat
Mesaje: 1001
Membru din: 19 Iul 2010, 23:40
Oras: Ploiesti- Prahova
Data nasterii: 08 Oct 1968
Localitate: Ploiesti, Prahova
Contact:

Re: Adaptare acumulator la rulota

Mesaj de Dragomir Gabriel » 22 Apr 2013, 21:24

Vin si eu cu o idee... asa am facut rulota mea.
- se scot firele de pe iesirea de 12v de la transformatorul rulotei
- la aceste fire se leaga o baterie... fiecare ce are...
- se ia un redresor de la lidl... este cea mai ieftina solutie, are incarcare lenta, dar in impulsuri si are functie de conservare cand bateria este incarcata complet
- se leaga redresorul la 220v iar clestii se pun pe baterie (sau se face conexiune fixa)
- daca se incarca acumulatorul rulotei in mers, recomand o dioda de putere, macar 200A. Aceasta ar fi necesara pentru protectia lui, la pornirea motorului masinii, daca este acumulator cu descarcare lenta.
Concluzie- se separa complet partea de 12v de cea de 220v, singura legatura fiind redresorul... Personal nu sunt de acord cu incarcarea bateriei in timpul mersului, prefer incarcare cu dispozitive electronice sigure. V-metru analog este cea mai buna alegere, in special cu plaja 10-15v. Spor in continuare !!!
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com

Silviu Ghete
Membru forum
Mesaje: 154
Membru din: 09 Oct 2010, 09:53
Oras: Jugureni PH
Data nasterii: 26 Mar 1969
Localitate: Ploiesti
Contact:

Re: Adaptare acumulator la rulota

Mesaj de Silviu Ghete » 22 Apr 2013, 22:35

Dioda este prevazuta, dar nu de 200A, ci de 25A. Curentul suportat de dioda este in conductie directa, deci cand se incarca acumulatorul. N-ai de unde scoate 200A decat daca ai alternator de vapor. Cand pornesti motyorul e simplu, dioda nu conduce, iti ajunge si un 1N4007 pentru chestia asta (doar ca se arde cand incepe sa incarce).
Pe de alta parte, si redresorul pe care il construiesc are incarcare in impulsuri (ca de altfel toate redresoarele de acumulatori auto). Schema este din cartea "Montaje electronice de vacanta", permite reglarea curentului de incarcare si oprirea cand se incarca bateria complet, contine 3 trz. BC177 (sau alte trz. PNP de putere mica) un 2N2222 si un tiristor. Mai are cateva condensatoare electrolitice, rezistoare, doi semireglabili (unul pentru reglarea curentului de incarcare si unul pentru pragul de tensiune), doua led-uri ca sa vezi ca merge jucaria si, evident, un trafo care sa scoata 17V ca la curentul care-ti trebuie. In afara de trafo, toate piesele te costa vreo 5....10 lei (daca nu le ai deja).
Pentru incarcarea in mers si de la panoul solar ma gandesc la un comparator cu un M324 (o fi si asta cativa lei) si un tranzistor serie care face exact aceeasi chestie ca si regulatorul de 100 Euro. Adica opreste incarcarea cand este bateria full.
MCV+Hobby Prestige 425
Imi place sa gatesc cu vin. Uneori pun si in mancare.

Avatar utilizator
Dragomir Gabriel
Membru asociat
Mesaje: 1001
Membru din: 19 Iul 2010, 23:40
Oras: Ploiesti- Prahova
Data nasterii: 08 Oct 1968
Localitate: Ploiesti, Prahova
Contact:

Re: Adaptare acumulator la rulota

Mesaj de Dragomir Gabriel » 22 Apr 2013, 23:13

Eu cred ca iti place sa te complici, am renuntat la montaje de cand au aparut diverse kit-uri si chinezarii ieftine dar eficace... fiecare cu hobby-ul lui... no comment... dar cu automatizarea chiar te complici... instalatia cred ca am gandit-o bine, daca am gresit o sa vad pe propria piele. Oricum nu o sa am instalatie ca in englezoaica pe care am dat-o, asta e sigur.
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com

Raspunde