Astăzi este 06 Iul 2022, 03:17

Viitoare destinatii de calatorie

Moderator: Moderatori

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Raspunde
Avatar utilizator
Mona si Octav
Membru forum
Mesaje: 175
Membru din: 25 Noi 2009, 18:01
Localitate: Bucuresti
Contact:

Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Mona si Octav » 02 Apr 2012, 13:11

Deoarece am zis ca trebuie sa mai lasam can-can-urile si sa ne mai ocupam si de turism, incep un topic cu articole gasite pe net despre destinatii interesante


Viaţă sănătoasă şi taxe halucinante în Danemarca

Statul danez impozitează maşinile cu 180%. Ca alternativă, localnicii folosesc în mod frecvent bicicleta. Când se satură de pedalat, beau o bere în centru şi mănâncă heringi.

Odată ajuns în Copenhaga, am constatat că danezii se numără printre cei mai amabili, sănătoşi, ordonaţi şi fără vicii oameni din lume. Au fost primii din Europa care au interzis comerţul cu sclavi (deşi nu se poate spune că n-au activat din plin în domeniu), dar şi primii care s-au gândit să facă şcoala gratuită şi obligatorie.

Adepţi ai traiului sănătos, urmaşii vikingilor se înghesuie în fresh-barurile unde nu se vinde altceva decât cafea dimpreună cu toate combinaţiile posibile de sucuri de fructe şi legume.

Într-unul din aceste locuri am intrat în vorbă cu un cuplu de tineri studenţi la economie, sosiţi în capitală de undeva, din nord. Vrând-nevrând, am început să pălăvrăgim despre marea criză economică şi despre mentaliatea de impozitare a statului român, faţă de cel danez. Eva (ciudat nume pentru o fată din Aalborg) mi-a povestit că amicul lor a plătit pentru înmatricularea unei maşini Audi o taxă de 70.000 de euro. Aproape de două ori mai mult decât preţul bolidului.

„Chiar şi pentru maşinile ieftine sau second-hand, a continuat fata, taxele de înmatriculare sunt exorbitante. Dar proprietarii de autoturisme care depăşesc clasa compactă achită o «taxă culturală», cum îi spunem noi, de 180% din valoarea autovehiculului. Adică dacă ai bani, fă ceva util cu ei pentru societate, nu te da mare pe şosea cu maşini de fiţe. Şi să nu crezi că asta-i o gândire comunistă!", a spus studenta.

Brusc, cele două maşini decapotabile şi SUV-ul japonez din dotarea proprie m-au făcut să mă ruşinez. M-am liniştit imediat, felicitându-mă în sinea mea că le am înmatriculate în România. Ca să încurajeze motoarele electrice, Guvernul de la Copenhaga le acordă celor care vor să circule cu maşini „verzi" o reducere de 30.000 de euro din taxă şi parcare gratuită în centrul Capitalei. Programul nu are însă succesul scontat, mulţi danezi preferând să arunce cu banii pe exorbitantul impozit, deşi Danemarca se consideră una dintre cele mai eco ţări din lume.

Ca să fim realişti, trebuie să spunem însă că nouă din zece localnici folosesc bicicleta. Numai în Copenhaga sunt peste un milion de asemenea vehicule. Oriunde te uiţi, bicicletele înconjoară staţiile de metrou, se sprijină de case şi de garduri, îmbrăţişează stâlpii şi-şi găsesc adăpost sub copaci.

Practic, toată lumea circulă la un moment dat pe două roţi. Copiii sunt duşi la grădiniţă sau la şcoală într-o cutie generoasă ataşată în faţă; au atâta loc că pot să mai tragă un pui de somn până la destinaţie. Indiferent de ţinută, danezii se aruncă-n şa! Îmbrăcaţi „business", în drum spre birou, în costume „casual", la cumpărături, ori cu tocuri cui, rochii strălucitoare şi costume la „punct şi virgulă", gata pentru distracţia de noapte.

Ca să fii în rând cu lumea în Copenhaga, trebuie să ai două lucruri: un desfăcător de sticle şi o bicicletă. Când e cald şi frumos afară, cei mai mulţi locuitori îşi cumpără berea de la supermarket, sorbind-o foarte relaxat în timp ce se plimbă pe străduţele din centru... (Atenţie la provizii!

Marketurile se închid la ora 17.00!

Cele mai multe magazine au program doar până la ora 17.00 şi duminica ţin închis). Imaginea asta împrumută un aer mediteranean şi uşor frivol micuţei capitale nordice.

Scuarurile elegante se transformă în locaţii pentru petrecerea timpului liber, cu sticlă la purtător. La fiecare colţ de stradă apare câte un muzicant, iar indivizii veseli şi plini de viaţă aglomerează malurile canalului care trece foarte aproape de centru. În unele zile, peluzele impunătoare ale parcurilor sunt pline de bărbaţi cu bustul gol. Astfel încât unul complet îmbrăcat pare aproape straniu.

Oraşul e curat, bine întreţinut şi are un sistem de transport în comun care funcţionează aproape la secundă. Turiştii se înghesuie în Tivoli, unul dintre cele mai vechi şi romantice parcuri de distracţie din lume, sau la Mica Sirenă.

Dar nici atracţiile culinare nu sunt mai prejos. Am văzut oameni minunându-se în faţa celor 15 feluri de pâine din brutăriile locale ori degustând cu poftă platouri pe care se aflau până la 30 de feluri de hering. Cu scorţişoară, cu curry, cu coriandru, murat, ţinut în baiţ de mirodenii şi câte şi mai câte reţete.

Strøget este cea mai lungă şi mai veche arteră comercială pietonală din Europa. Pornind de la Piaţa Primăriei la KongensNytorv, turistul se bucură de arhitectura mai multor clădiri istorice de notorietate. Printre altele, aici se află: Palatul Charlottenborg (azi, spaţiu de expoziţii de artă), Palatul Thott (sediul Ambasadei Franţei) şi Teatrul
Regal Danez.

Mister Bean în variantă locală

Unul dintre cele mai romantice locuri din Copenhaga este Nyhavn (Noul Rai sau Noul Port). Construit ca un canal care făcea legătura între port şi vechiul oraş, locul era bântuit pe vremuri de marinari şi femei de moravuri uşoare.

Vechile locante rău famate au fost renovate, pictate în culori îndrăzneţe şi transformate în unele dintre cele mai elegante şi frecventate restaurante din oraş. Terasele acestora, aşezate direct pe chei, sunt tot timpul aglomerate, peştele gătit în mai multe variante fiind prezent în toate meniurile. În afară de ceai, cafea, bere sau vin, se mai bea cidru.

Nu departe se află Amalienborg, reşedinţa regală, la care am ajuns cu puţin înainte de ora 12.00 - special ca să văd schimbarea Gărzii. Evident că am avut parte de un Mister Bean în variantă locală, care încerca zadarnic prin tot felul de strâmbături să smulgă o grimasă soldaţilor de serviciu. La finalul sejururlui n-am putut să ratez Mica Sirenă, la care am ajuns cu un autobuz „Hop-on Hop-off".

Intrând în vorbă cu un japonez între două vârste, am aflat că statuia este cadoul oferit oraşului de Carl Jacobsen, fondatorul Carlsberg, după ce a fost impresionat de baletul bazat pe povestea lui Hans Christian Andersen. Muza şi modelul sculptorului Edvard Eriksen, nimeni altul decât creatorul sirenei care atrage ca un magnet blitzurile din întreaga lume, a fost chiar soţia acestuia.

Ţara cu cea mai mare insulă din lume

Danemarca se învecinează cu strâmtoarea Skagerrak în nord, cu Golful Kattegat şi Marea Baltică în est, cu Marea Nordului în vest şi cu Germania în sud. Teritoriul său cuprinde peste 400 de insule aflate în Oceanul Atlantic, Marea Baltică şi Marea Nordului, dintre care cele mai cunoscute sunt Groenlanda (cea mai mare din lume) şi Insulele Feroe.

Relieful este alcătuit dintr-un amestec de morene glaciare de lut, nisip, pietriş şi calcar care formează câmpii ondulate şi dealuri intercalate de lacuri. Cel mai înalt punct natural, Mollehoj (aproximativ 171 de metri), se află în Dealurile Ejerbjerge.

Schimbarea gărzii la reşedinţa regală

Ţara are o climă temperat-maritimă, schimbătoare sub influenţa brizelor şi curenţilor marini. În general, iernile sunt reci şi înnorate, iar verile sunt calde şi însorite. Precipitaţiile, frecvente tot timpul anului, cresc în perioada august-octombrie şi scad în lunile de primăvară şi de vară. Între ianuarie şi martie ninge. Temperaturile medii variază de la -3 la +2 grade Celsius în februarie şi de la 14 la 22 de grade Celsius, în luna iulie.

Danemarca este considerată naţiunea cea mai omogenă etnic din lume, cu o importantă comunitate de origine nordică. Danezii reprezintă 97% din populaţie, iar britanicii, iugoslavii şi iranienii formează principalele grupuri etnice străine.

Aproximativ 90% dintre locuitori sunt adepţii luteranismului, considerată religie oficială, iar romano-catolicii şi evreii „deţin" doar câte 1% din totalul populaţiei. Oficial se vorbeşte daneza, derivată din limba norvegiană primitivă.Moneda locală este coroana daneză; 1 DKK valorează 0,13 euro.


Preţuri în Copenhaga

- o cafea - de la 4 euro

- o sticlă cu apă (1,5 l) - de la 1,8 euro

- un prânz - de la 14 euro/persoană

- o gustare în cafenele - de la 11 euro

- o bere (în restaurant) - de la 5 euro

- un pachet de ţigări - de la 5 euro

- un bilet pentru transportul în comun - de la 3 euro

- un kilometru cu taxiul - de la 1,30 euro

- un pass pentru 72 de ore - de la 10 euro

- călătoria cu autobuzul „Hop-on Hop-off" -de la 29 de euro

- turul Capitalei Copenhaga - de la 28 de euro

- intrarea la muzee - între 3 şi 10 euro

- turul Castelelor Regale - 57 de euro

- turul Castelului Hamlet - de la 57 de euro

- plimbare cu un caiac în Portul din Copenhaga - de la 47 de euro

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/trav ... devarul.ro - 31.03.2012
Mona si Octav Pop
Acum avem un camper facut dintr-un Iveco Daily si o rulota Dethleffs Beduin 510V

Catalin Gigi
Membru forum
Mesaje: 1232
Membru din: 09 Apr 2010, 21:02
Oras: Mizil
Data nasterii: 10 Mar 1971
Localitate: PRAHOVA

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Catalin Gigi » 02 Apr 2012, 15:04

Trebuia sa oprim sa vizitam Danemarca in frumoasa noastra excursie de la NordCap .
http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=102&t=4934
Nu am vizitat Copenhaga...ploua si eram foarte tristi si un pic speriati de atentatul ce tocmai avusese loc cu o noapte in urma la Oslo....am trecut prin ea fulgerator de repede ....pacat...poate data viitoare .

Sa inteleg ca va bate un gand ?????

ps. multumim colegi pt topicul deschis...chiar ne gandeam cu tristete ca nu prea se mai deschid topicuri cu propuneri de concediu in strainatate ...
Noi ne dorim sa iesim in vara asta ...dar ne este ,,urat,, sa plecam singuri...asteptam initiative ))))

Serpescu Gheorghe
Membru forum
Mesaje: 1808
Membru din: 22 Iul 2008, 03:36
Localitate: Miercurea Ciuc,0748791010/0724212159
Contact:

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Serpescu Gheorghe » 02 Apr 2012, 15:26

Multumim pentru prezentare, noi am stat 2 zile acolo si as merge oricand. Am sa fac un copy-paste la ce am scris in topicul despre tarile nordice, pacat ca pozele nu le mai am deoarece mi-a fost furat aparatul foto.
"De la Goteborg am plecat la Malmo si am trecut podul care traverseaza marea, tranformandu-se in tunel la jumatate. acest pod face trecerea in Danemarca.
Am campat la un camping la aprox 8 km de centrul capitalei Copenhaga, in localitatea Naerum. Unul din cele mai frumoase campinguri in care am stat vreodata. gazdele foarte amabile, locuri de joaca pentru copii si multe alte facilitati. Am ramas doua zile in Copenhaga oras supranumit "Venetia Nordului". Daca ajungeti acolo sa nu ratati plimbarea cu vaporasul care face un tur al orasului de aprox. 1 ora , timp in care poti vedea toate punctele de atractie ale capitalei, inclusiv Mica Sirena, palatul regal, portul si multe alte cladiri si locuri superbe. Am ramas impresionat de acest oras in care sper sa ma mai pot intoarce alta data."
In Copenhaga sunt 3 campinguri, dar cand am fost noi erau full.
Opel Insignia Sport Tourer+Chateau Chiara 450

Când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți... la fel și când ești prost. "Philippe Geluck"

Avatar utilizator
Mona si Octav
Membru forum
Mesaje: 175
Membru din: 25 Noi 2009, 18:01
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Mona si Octav » 02 Apr 2012, 18:26

Eheeee, colega, daca nu anu` asta, anu` viitor cu siguranta... Mai vorbim noi si punem tara la cale...
Mona si Octav Pop
Acum avem un camper facut dintr-un Iveco Daily si o rulota Dethleffs Beduin 510V

Popa Violeta
Membru asociat
Mesaje: 1675
Membru din: 29 Apr 2009, 21:12
Oras: Iasi
Data nasterii: 06 Oct 1949
Localitate: Iasi
Contact:

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Popa Violeta » 02 Apr 2012, 20:19

Spre rusinea mea inca nu am vizitat cetatea eterna- Roma. Asa ca anul acesta ne-am propus ca dupa rally Adria din insula KRK, sa coboram incet spre Roma. Sunt in cautarea unor campinguri in apropierea Romei (stie cineva de campingul Castel Fusano?)
unde am dori sa stam macar patru zile sa ne delectam si noi putin cu vizitarea unor vestigii si muzee. Asa ca orice sugestie despre obiective de vizitat si orice informatie despre campinguri in apropiere de capitala sunt binevenite si ne vor ajuta cu siguranta sa exploram arta, arhitectura si tot ce are mai frumos Roma.
Cu stima,
Violeta Popa
Familia Popa, Violeta si Stefan.
Rulota Hobby Prestige 495 / 1999.
Masina Renault Trafic.
Tel: 0232252600.
0722686928

Popa Violeta
Membru asociat
Mesaje: 1675
Membru din: 29 Apr 2009, 21:12
Oras: Iasi
Data nasterii: 06 Oct 1949
Localitate: Iasi
Contact:

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Popa Violeta » 04 Apr 2012, 18:41

Noi nu am vizitat tarile nordice si de aceea iti multumim pentru frumoasa prezentare a spatiului danez. Ne-ai prezentat clar si concis un intreg univers (de la clima la impozite) care cu greu s-ar face inteles in spatiul nostru romanesc. In orice caz, primele filme documentare,vazute prin anii '70, tratau mediul sanitar care, dupa parerea multora era ceva de nivel stiiintifico-fantastic.
Deci, din cand in cand, intru pe forum si mai revad pozele facute de voi anul trecut, in turul tarilor nordice.
Cu stima,
Violeta Popa
Familia Popa, Violeta si Stefan.
Rulota Hobby Prestige 495 / 1999.
Masina Renault Trafic.
Tel: 0232252600.
0722686928

Catalin Gigi
Membru forum
Mesaje: 1232
Membru din: 09 Apr 2010, 21:02
Oras: Mizil
Data nasterii: 10 Mar 1971
Localitate: PRAHOVA

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Catalin Gigi » 04 Apr 2012, 19:29

Mona si Octav scrie:Eheeee, colega, daca nu anu` asta, anu` viitor cu siguranta... Mai vorbim noi si punem tara la cale...
Promit ca o sa fiu cuminte si nu o sa va mai trezesc asa devreme :mrgreen: ...

Ar merge o Norvegie ??...dar partea de sud ??

Avatar utilizator
George Marcu
Membru forum
Mesaje: 561
Membru din: 30 Oct 2006, 18:44
Localitate: Bucuresti

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de George Marcu » 06 Apr 2012, 09:36

Catalin Gigi scrie: Ar merge o Norvegie ??...dar partea de sud ??
Sudul e mai spectaculos dpdv al peisajelor decat nordul si mult mai verde.
Merita vazut ( viewtopic.php?f=102&t=1487 )
Cum mai creste un pic juniorul o luam la picior si noi.
Anul asta cred ca mergem prin Austria la munte. Sa vedem cum se acomodeaza cel mic o saptamana la mare (hotel de data asta) si apoi o sa stim cat de aproape sau departe putem merge.
Niciodata sa nu mergeti cu viteza mai mare decat poate ingerul vostrul pazitor sa zboare...

George Marcu @ maurice
Campervan Weinsberg CaraBus 600DQ

Catalin Gigi
Membru forum
Mesaje: 1232
Membru din: 09 Apr 2010, 21:02
Oras: Mizil
Data nasterii: 10 Mar 1971
Localitate: PRAHOVA

Re: Viitoare destinatii de calatorie

Mesaj de Catalin Gigi » 06 Apr 2012, 10:04

George pt o crestere rapida dai hormoni sa fie apt mai devreme :D ...Norvegia nu trebuie sa astepte )))) si ma gandeam sa fi ghid la urmatoarea iesire .
Iar pt Austria intreba-ma aproape atunci de program ...daca nu sunt plecat, eu iti imprumut camperul .

Raspunde