Astăzi este 25 Mar 2023, 04:22

Sfaturi de calatorie prin Europa

Moderator: Moderatori

Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Raspunde
George Chirila

Sfaturi de calatorie prin Europa

Mesaj de George Chirila » 19 Iun 2011, 12:48

Automobilul este un mijloc de transport practic care ne permite sa calatorim dupa un orar flexibil. Marele avantaj al automobilului fata de orice alt mijloc de transport este acela ca poti vedea toata Europa in propriul nostru. ritm.
Sa oprim unde vrem si sa stam cat vrem,oriunde. Nu suntem fixati intr-un anume loc, ca atunci cand calatoresti numai cu avionul, si nici nu trebuie respectate orarele de zbor.

Ce trebuie sa avem cand pornim la drum cu masina?
Cartea Verde
Incepand cu 1 ianuarie 2007, in Romania, asigurarea auto obligatorie cuprinde si Cartea Verde.

In luna martie 2007, Romania a devenit parte a Acordului Multilateral intre Birourile Nationale ale Asiguratorilor din statele UE.

De la 1 august 2007, tarile membre UE (dar si Norvegia, Elvetia, Islanda, Croatia si Andora) nu vor mai controla Cartea Verde la autovehiculele inmatriculate in Romania, dar pentru a circula fara probleme prin Europa, cat si pentru a fi acoperiti la plata daunelor in cazul producerii unui accident din vina noastra ( Doamne fereste ., trebuie sa avem in continuare asupra noastra , asigurarea obligatorie RCA.

Cartea Verde ramane insa obligatorie in statele care nu sunt semnatare ale Acordului Multilateral: Moldova, Ucraina, Serbia si Turcia.

Taxa de drum sau vigneta

Austria si Ungaria
Vigneta este obligatorie pe autostrazile din Ungaria si Austria.
In Ungaria se numeste Matrica, iar in Austria Autobahn Vignette.
Acestea se cumpara de la chioscurile sau benzinariile amplasate in apropierea granitelor.

Costul vignetei in Ungaria (pentru autovehicule sub 3,5 tone):
- valabila 4 zile - 4,67 euro (intre 1 octombrie si 30 aprilie) si 6,11 euro (intre 1 mai si 30 septembrie)
- valabila 10 zile - 10,18 euro
- valabila 31 zile - 16,77 euro
- valabila 1 an - 148,58 euro

Costul vignetei in Austria (Pkw-Personalkraftwagen sub 3,5 tone):
- valabila 10 zile - 7,60 euro
- valabila 2 luni - 21,80 euro
- valabila 1 an - 72,60 euro

Vigneta trebuie lipita pe parbrizul masinii pentru a fi cat mai vizibila.
Pe autostrada exista camere de filmat care detecteaza automat daca aveti sau nu vigneta lipita pe parbriz. Iar daca nu o aveti riscati sa fiti tras pe dreapta de catre un politist si sa platiti amenda.
In Austria amenda este cuprinsa intre 400 si 4000 euro (!!) iar in Ungaria intre 51 euro (pe loc sau in termen de 15 zile) si 255 euro (daca se plateste dupa 15 zile).

In Austria, daca treceti prin tunele montane, pasuri si trecatori sau sectiuni de autostrada legate de acestea, atunci trebuie sa platiti o taxa suplimentara cuprinsa intre 1,00 euro si 9,50 euro/trecere (in functie de tunel, pas sau sectiune de autostrada) - A9 – autostrada Pyhrn; A10 – autostrada Tauern; A11 – autostrada Karawanken; A13 - autostrada Brenner si S16 – soseaua expres Arlberg.

Germania
In Germania nu exista taxa de drum si nici vigneta.

Franta, Spania, Italia
In Franta, Spania si Italia trebuie platite taxe de drum. Acestea sunt valabile numai pentru autostrazi.
In Franta de exemplu, sunteti taxati (peage) pentru fiecare bucatica de autostrada. Astfel, daca calatoriti pe o distanta de 145 de km. (de la intrarea si pana la iesirea dintr-o zona cu taxa) trebuie sa platiti 12.40 euro. Costul carburantului la 145 de km. este de aproximativ 14 euro.

Cum functioneaza sistemul peage? Simplu.
Cand intrati pe autostrada intalniti imediat zone cu bariere si ghisee. In momentul cand ajungeti aproape de bariera, un aparat va da automat un tichet asemanator unui card iar apoi bariera se ridica si sunteti liber sa mergeti mai departe. Unele aparate nu sunt automate si trebuie sa apasati un buton pentru a va da tichetul. Pe bilet se inregistreaza locul si ora de unde ati plecat.
Peste 150-200 de km. intalniti zona de plata (peage). Aici sunt functionari care va preiau biletul si va spun suma de plata. Atentie ca masina trebuie s-o incadrati pe banda unde se plateste cash. Mai exista si benzi unde se plateste cu cardul. Iar primele benzi sunt rezervate tirurilor.
Exista si taxare fara tichet mai ales pe portiuni mai mici de aotostrada.

In Spania, pentru 96 de km. de autostrada platiti 6.85 euro. Costul carburantului pe aceeasi distanta este de 9.98 euro (calculat de la intrarea si pana la iesirea dintr-o sectiune cu plata).
In Italia, pentru 146 de km. de autostrada platiti 9.70 euro. Costul carburantului pe aceeasi distanta este de aproximativ 15 euro.

Benzina sau motorina

Pretul motorinei in Franta – intre 1,075 euro si 1,160 euro/litru.
Pretul benzinei in Franta – intre 1,229 euro si 1,400 euro/litru

Pretul motorinei in Germania – aprox. 1,179 euro/litru
Pretul benzinei in Germania – intre 1,317 euro si 1,418 euro/litru

Pretul motorinei in Austria – intre 1,040 euro/litru si 1,140 euro/litru
Pretul benzinei in Austria – intre 1,200 euro/litru si 1.330 euro/litru

Pretul motorinei in Spania – aprox. 0,980 euro/litru
Pretul benzinei in Spania – intre 1,070 – 1,200 euro/litru

In mod cu totul exceptional puteti intalni si preturi mai ieftine in unele benzinarii locale, mai ales acolo unde acestea functionaza fara personal.

Avatar utilizator
Dan Iliescu
Membru fondator
Mesaje: 490
Membru din: 27 Feb 2006, 12:05
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Iun 1967
Localitate: Bucuresti - Drumul Taberei
Contact:

Re: Sfaturi de calatorie prin Europa

Mesaj de Dan Iliescu » 19 Iun 2011, 13:23

Un ghid foarte bine documentat si util celor care calatoresc prima oara in aceste tari. Ca obiectie, insa, trebuie sa spun ca preturile la carburanti sunt din primavara anului trecut....
Camper Knaus Traveller 685
Bucuresti - Drumul Taberei
0740.136.733
iliescu@anl.ro
www.campere.ro

iliescu4751

George Chirila

Re: Sfaturi de calatorie prin Europa

Mesaj de George Chirila » 19 Iun 2011, 13:37

Autostrazile in Europa
Viteza
In Germania putem circula fara limita de viteza pe autostrada (Autobahn). Totusi, nu toate autostrazile sau toate portiunile de autostrada sunt fara limita de viteza. Astfel, pe drum sunt amplasate indicatoare care ne atentioneaza sa nu depasim, de exemplu, 120 de km./ora. Restrictiile se pot schimba foarte des in functie de ploaie sau conditiile de trafic.

In restul Europei nu exista autostrazi fara limita de viteza. Limita este de 130 de km./ora. 110/90 km/ora pe drumuri nationale si 50 km/ora (sau chiar 30km/h) in oras.
In Franta, in conditii de ploaie, limita de 130 km./ora se poate reduce la 110 km/ora, 100 km/ora, 80 km/ora, sau 50 km/ora. In conditii de zapada, inghet sau ceata foarte deasa, limita de viteza este de 50 km/ora pe toate soselele.
Asa ca e bine sa fim atenti la placile electronice de deasupra autostrazii.
Trebuie sa ne orientam si dupa placutele de pe margine care ne spun limita maxima admisa cu care ne putem deplasa.

Reguli de circulatie in Austria
- In localitate si in cursul zilei circulati obligatoriu cu faza scurta.
- Daca parcati neregulamentar, masina va este ridicata sau blocata. Amenzile sunt foarte mari.

Amenzi in Franta

Depasirea vitezei:
- sub 20 km/h peste limita – 68 euro (90 euro in oras), 1 punct de penalizare;
- de la 20 la 50km/h peste limita – de la 90 euro la 250 euro, intre 2 si 4 puncte de penalizare;
- mai mult de 50km/h peste limita - 1500 euro, minim 6 puncte de penalizare.

Condusul sub influenta alcoolului
Condusul sub influenta alcoolului este considerata o abatare foarte grava.
Limita de alcool in sange trebuie sa fie de 0,50 mg/l.
Peste aceasta limita este contraventie si amenda este de pana la 750 euro si 6 puncte de penalizare.
Daca concentratia alcoolului din sange depaseste 0,80 mg/l sau daca se refuza testarea, amenda poate atinge 4500 euro. Pe langa ridicarea pe loc a permisului, este posibila pedeapsa cu inchisoarea sau confiscarea autovehicului.

Nepurtarea centurii de siguranta
Toti pasagerii trebuie sa poarte centura de siguranta, iar copiii sub 10 ani trebuie sa stea pe locurile din spate. Daca nu purtati centura de siguranta, amenda este de 135 euro. Plus 1 punct de penalizare daca in cauza este soferul.

Utilizarea detectorului de radar
Utilizarea detectorului de radar, chiar si in portbagaj, este considerata o incalcare grava a regulamentului. Daca sunteti prins, aparatul va este confiscat si sunteti amendat cu cel putin 2000 euro.

Codul de condus pe autostrada (Autobahn)

In Germania, pe Autobahn, depasirea pe dreapta este ilegala.
Vehiculele care se deplaseaza mai incet trebuie intotdeauna sa se mute pe banda din dreapta, iar vehiculele mai rapide pot depasi numai pe banda stanga.
Cu exceptia depasirilor, trebuie sa rulati pe banda din dreapta. Atunci cand intrati in depasire, trebuie sa depasiti cat mai rapid posibil. De ce? Fiindca o masina care circula cu viteza foarte mare poate aparea departe in oglinda retrovizoare, in momentul cand intrati in depasire, si extrem de apropiata cand incheiati depasirea.

Singura exceptie la depasirea pe dreapta este in ambuteiaj. Cand masinile de pe benzi se misca incet - sub 60 km./ora. In acest caz puteti depasi pe dreapta, dar nu cu mai mult de 20 km/ora fata de viteza masinilor de pe banda stanga.
In ambuteiaj, automobilele de pe banda stanga trebuie sa se deplaseze cat mai mult posibil spre stanga, iar automobilele de pe banda din mijloc sau banda din dreapta trebuie sa se deplaseze cat mai mult spre dreapta, in cadrul benzii lor. Astfel se creaza loc de trecere intre benzi pentru autovehiculele de urgenta.

Este interzis bicicletelor, mopedurilor si pietonilor sa mearga pe Autobahn. De asemenea, vehiculelor cu o viteza maxima de 60 km/ora.
Cu exceptia cazurilor de urgenta, oprirea si parcarea sunt interzise (verboten).

Atunci cand masina se strica sau are loc un accident, masina in cauza trebuie dusa pe banda de urgenta unde se amplaseaza un triunghi reflectorizant la 200 m distanta de aceasta. Incidentul trebuie comunicat autoritatilor de la cel mai apropiat telefon de urgenta de pe autostrada.
Este considerat ilegal si ramasul in pana de benzina pe Autobahn – pentru ca acest lucru se poate preveni.
In plus fata de legile oficiale, majoritatea soferilor urmeaza si regulile de mai jos:
- soferii de la coada ambuteiajului pornesc semnalul de avarie al masinii pentru a avertiza masinile care se apropie de incetinirea traficului;
- majoritatea soferilor dau flash-uri cu farurile sau pun semnal stanga pentru a solicita sa va dati la o parte pentru a fi depasit.

Nu exista legi anume in privinta unor astfel de depasiri, dar se pare ca in Germania se interpreteaza ca se incalca legile constrangerii (coercion laws). Deci cine aplica aceste “tehnici” de depasire le face pe riscul lui.

Indicatoare pe autostrada

La o prima excursie in Europa, indicatoarele de pe autostrada va pot parea putin derutante. Semnul sageata in jos inseamna ca trebuie sa tineti banda de sub sageata.

Astfel, daca vedeti o placa deasupra autostrazii care indica localitatea unde vreti sa mergeti, trebuie sa va ghidati dupa sageata care arata drept in jos pentru mersul inainte. Daca pe placa scrie localitatea unde vreti sa ajungeti si sub ea este o sageata pozitionata oblic (nici inainte nici la dreapta), atunci trebuie sa parasiti banda pe care va aflati si sa va pozitionati sub acea sageata. De obicei, aceasta va scoate intr-o alta autostrada.

Nu trebuie sa picati in capcana localitatilor minore de pe harta. De exemplu, daca va luati ca punct de reper o localitate de dinaintea destinatiei voastre, nu trebuie sa urmati indicatorul care face dreapta spre acea localitate. Indicatorul va scoate de tot din autostrada. Asa ca, pe autostrada fiind, trebuie sa depasiti localitatea respectiva, care bineinteles nu se afla pe autostrada, si sa va continuati drumul catre destinatia dvs.

In Franta, de exemplu, pe marginea autostrazii exista amplasate placi care atentioneaza in legatura cu condusul in siguranta. O banda (de pe asfalt) distanta fata de masina din fata inseamna pericol. Doua benzi distanta fata de masina din fata inseamna siguranta.

Cum iesiti de pe autostrada

De pe autostrazile din Germania sau Austria iesiti la semnul Ausfahrt.
Localizati pe harta localitatea si numarul de pe autostrada aferent localitatii respective. Acest numar nu are legatura cu kilometri parcursi sau ramasi. Astfel, cand intalniti de exemplu numarul 33 si numele localitatii unde vreti sa iesiti, stiti exact ca acolo este punctul vostru de iesit de pe autostrada.

Accidente de circulatie

In cazul unui accident usor completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, cu informatiile despre accident.
Notati informatii de identificare ale celuilalt autovehicul precum si datele societatatii sale de asigurare.
In cazul cand in accident sunt raniti, acordati primul ajutor si apoi chemati salvarea si politia locala.

Solicitati sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva. Numele partenerului este trecut pe Cartea Verde.
Pe fiecare polita de asigurare medicala din Romania este trecut un numar de telefon de urgenta. La acest numar primiti toate indrumarile necesare pentru astfel de cazuri.
Pastrati documentele de plata pana la intoarcerea in tara ca dovezi pentru firmele de asigurare.

Telefoane de urgenta

Pe toate autostrazile din Europa exista telefoane de urgenta. Ele sunt amplasate pe marginea drumului.

Numere de urgenta (Notruf) in Germania – 110 politie, 115 ambulanta sau 112 (ambulanta si pompieri).
In Austria: 133 - politie; 144 - salvare; 120 – urgente trafic
In Franta: 112 pentru accidente in trafic.
In Ungaria: 06-1-436-83-33 pentru conditiile de trafic si accidente (pentru autostrazile M0, M1, M3, M7) si 06-29-37-29-51 (pentru autostrada M5). ( Ungurii ,sunt mai cu mot , :lol: :lol: ,au mai multe numere de telefon ,in loc de un numar unic )

George Chirila

Re: Sfaturi de calatorie prin Europa

Mesaj de George Chirila » 19 Iun 2011, 14:13

Informatii diverse
Autostrazi cu antifonare

Autostrazile din Austria, au montate pe aproximativ toata lungimea lor un sistem de placi antifonice.
Acestea au rolul de a absorbi zgomotul facut de masini, pentru protejarea fonica a locuitorilor din vecinatatea autostrazii.

La baza acestor placi, care au o inaltime de aproximativ 4 metri, se afla usi de acces care se folosesc in caz de evacuare de urgenta a autostrazii.
Din punct de vedere turistic, atunci cand mergeti cu masina numai pe autostrada, partea proasta este ca nu vedeti aproape nimic din peisaj. Vedeti doar niste panouri frumos colorate si atat.

In Germania exista panouri dar nu peste tot, iar in Franta mai rar, deoarece autostrazile trec de obicei la distanta mare de localitati si nu este nevoie de panouri.
Panourile antifonice se regasesc in mod normal pe portiunile de acces in marile orase.

Permisul de conducere

Permisul de conducere international
Conform Reglementarilor Uniunii Europene in privinta regimului permiselor de conducere, permisul de conducere international al unui cetatean UE nu este valabil in interiorul Uniunii Europene, decat daca detinatorul poate prezenta permisul de conducere national care a fost eliberat de catre un stat membru si cu conditia ca acest permis national sa fie in perioada de valabilitate.
Permisul de conducere international poate fi utilizat in afara teritoriului Uniunii Europene.

Permisul european de conducere
Permisul european de conducere va fi introdus treptat, in toate tarile UE, pana in anul 2013.

Vesta reflectorizanta

Vesta reflectorizanta este obligatorie in Ungaria, Austria, Italia, Spania si Portugalia.
Vesta o purtati in caz de pana. Daca va aflati in afara autoturismului aflat in pana, sunteti obligat sa purtati vesta reflectorizanta.

Toaletele

Calitatea toaletelor de pe autostrazi este diferita de la o benzinarie la alta. Unele sunt curate, altele mai murdare. Mai exista toalete si in locurile pentru popas de pe marginea autostrazilor.In general ,in proportie de 90 % ,toaletele sunt curate ( mai ales in tarile germanice )

George Chirila

Re: Sfaturi de calatorie prin Europa

Mesaj de George Chirila » 19 Iun 2011, 14:23

Actele necesare calatoriei cu automobilul in Europa
Pentru tarile UE:

- pasaport/carte de identitate (unele tari nu accepta cartea de identitate);
- permis de conducere;
- polita de raspundere civila auto a automobilului care cuprinde si Cartea Verde;
- certificatul de inmatriculare al autovehiculului;
- cardul european de asigurare (pentru asistenta medicala de urgenta la spitale de stat); sau
- asigurare medicala privata;
- procura/imputernicire notariala in cazul in care automobilul pe care il conduceti nu este proprietate personala iar proprietarul nu calatoreste cu dvs. In cazul in care automobilul este proprietatea unei firme, un acord din partea firmei (in acest caz acordul nu trebuie autentificat la notariat)

Pentru tarile non-UE:

- pasaport (in unele tari viza pentru cetatenii romani este inca necesara)
- permis de conducere (national sau international);
- certificatul de inmatriculare al autovehiculului;
- polita de raspundere civila auto a automobilului care cuprinde si Cartea Verde;
- asigurarea medicala;
- procura/imputernicire notariala in cazul in care automobilul pe care il conduceti nu este proprietate personala iar proprietarul nu calatoreste cu dvs. In cazul in care automobilul este proprietatea unei firme, un acord din partea firmei (in acest caz acordul nu trebuie autentificat la notariat)

Raspunde