Prin Martie anul trecut, ies din Marea Britanie cu Fordul Transit (autoplatforma) si pe el rulota, cu destinatia Romania. La vama portuara, frantuzul imi cere actele, i le inmanez, se uita la seria de sasiu la ford, apoi imi spune respectuos sa-l urmez la cantar. Aveam total 3346 kg, am pastrat talonul de la ei, in caz de opriri pe parcurs. Apoi vamesul imi spune ca statea putin lasat pe dreapta fordul si de aceea m-a cantarit, iar eu ii explic ca am pana pe dreapta spate, roata din interior, iar tot drumul n-am gasit nici o vulcanizare (adevarul e ca nici nu prea am cautat, in Belgia mergeam la un prieten care avea sa ma ajute). Vamesul da prin statie, vine la cantar un pickup si in spate un compresor portabil, maricel, incarcat la 8 atmosfere, imi da pistolul, umflu roata la 4, sa imi ureaza drum bun. Asta a fost partea buna.
Ajung in vama romana la Oradea. 2 vamesi unguri si un roman, aceeasi poveste, acte, buletine, etc. Se uita, se tot uita si imi zic ca trebuie sa-mi dea amenda ca nu am triunghi reflectorizant la rulota, care era urcata pe platforma si iesea din gabarit cam cu 30 cm. Am ramas tampit, am batut atatia km fara nici o problema, ajung in tara si instant sunt infractor. Le arat cele 2 tringhiuri de sub triplele rulotei, dar nu sunt bune, ca nu-s conforme. Las masina in poarta vamii si merg pietonal pana in Petrom, iau un rahat de triunghi pe care am dat la supra-pret vreo 60 de lei, il pun pe interiorul geamului la bucatarie si dau jos ruloul sa nu cada. Unul din vamesii unguri scoate carnetelul si imi zice ca o sa-mi dea o alta amenda pe motiv ca nu e semnalizata pe laterale incarcatura (rulota). Tampenie, platforma are latime 220 cm, iar rulota 210, ce sa semnalizez daca nu e agabaritic. Pana la urma, din pacate si contrar vointei mele, doamna copiloata ia bagat 20 de iepuri in buzunar si brusc mi-au urat drum bun. Eu vroiam sa sun la 112 sa declar un abuz.
Va mai zic una tare, asta de acu 2 ani, din Suceava. Parchez masina (Pajero) langa scuarul de pe mijlocul drumului, cobor din ea si ma duc in spate sa astept un coleg de munca sa ma ia cu masina lui. Stand cu mainile in buzunar si uitandu-ma in spate, de peste drum, un militian dintr-un logan ma cheama pana la el. Nah, eu prost, ma duc, ca deh, te cheama organu. Imi cere buletinul si incepe sa scrie amenda ca am traversat drumul prin loc nepermis. Am facut ca indienii, degeaba. Pana la urma, sa finalizat dupa 7-8 luni, in instanta, unde am castigat anularea procesului verbal si mustrarea agentului care mi-a intocmit pv-ul. Martor a fost colegul care ma astepta tot parcat pe scuar mai in spate si o camera de supraveghere publica, dar care nu a fost luata in seama pe motiv ca nu era "inregistrata" la politie.
Asa mi-as dori sa am un venit constant cat de mic si sa ma mut intr-un varf de munte fara sa mai stiu nimic de toate cacaturile din tara asta... dar, sunt convins ca si acolo ma gaseste fiscul sa-mi ceara impozit pe... nimic.
0745/91.31.61 0784/016.800 adochiteivlad@gmail.com YM: klez4by4@yahoo.com
Abbey GT 213; Peugeot 306 1.6; Ford Transit `96 2.5 TD
Nu sunt trist, doar treaz.