Astăzi este 30 Mar 2023, 21:49

Rovigneta si cine are drept de control

Moderator: Moderatori

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Sandu Toma
Membru forum

Rovigneta si cine are drept de control

Mesaj de Sandu Toma » 11 Feb 2009, 13:50

http://www.euload.com/legis/legis.26.php Vezi art.9 in special lit. c
Orice problema are o rezolvare practica

Cristi Dronca

Re: Rovigneta si cine are drept de control

Mesaj de Cristi Dronca » 11 Feb 2009, 20:57

OK. Sandule si concluzia .........care este ? :lol:

Sandu Toma
Membru forum

Mesaj de Sandu Toma » 11 Feb 2009, 21:03

Cea pe care o stiam si mai demult, adica pentru rulota nu trebuie rovigneta, dar politia are drept de control si amenzi si in cazul rovignetei

Cristi Dronca

Mesaj de Cristi Dronca » 11 Feb 2009, 21:15

Pai stiam cred cu totii, ca nu trebuie rovignieta la rulota,dar daca tu vi si cu argumente si citate din lege,foarte bine ca ne intaresti convingerile.Sa cerut cuiva la un eventual control in trafic de catre politia rutiera romana rovignieta la rulota ?N-am auzit,dar putem face proba la cei care la comercializeaza,si sa le solicitam, si sa vedem ce ne raspund.Nici nu au cum sa ne vanda pt.ca trebuie sa introduca in calculator norma Euro si la noi la rulote, ce sa introduca.Sau nu am inteles eu bine,poate ?

P S - da politia are drept de control si amenda la masini,in cazul rovignietei dar nu si la rulote.Cred ca daca ne cere unul asa ceva isi poate pierde si serviciul,fie pt.exces de zel, fie pt.inconpetenta.Zic eu. Gresesc ?

Sandu Toma
Membru forum

Mesaj de Sandu Toma » 12 Feb 2009, 08:23

Tocmai de aceea am adus aici textul "de lege", pentru a fi in cunostinta de cauza si pentru a nu ne lasa indusi in eroare de unii politisti care nu cunosc acest text.
Si inca un aspect : foarte multi din cei cu care am stat de vorba esau convinsi ca numai "organele" ARR si AND au acest drept de control ceea ce era eronat.
Knowledge is power ! Sau mai pe romaneste : cine stie...cunoaste :lol:

Tavi Dragotoiu
Membru forum
Oras: Timisoara
Data nasterii: 02 Apr 1975

Mesaj de Tavi Dragotoiu » 12 Feb 2009, 11:59

Asa stiam si eu, ca politia rutiera nu are dreptul sa-ti ceara rovigneta decat daca sunt insotiti de organele mai sus mentionate, si asta mi-a spus-o un politist langa care m-am oprit sa-l intreb ce fac in perioada crizei de rovignete, mai ales ca eu am masina inmatriculata in Italia. Mi-a spus ca pe ei nu-i intereseaza, ca nu au dreptul s-o ceara, sa merg linistit. Deci e binevenita informatia, multumim.
Tavi
RO +40745007103

Roman Vasile
Membru forum
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

Mesaj de Roman Vasile » 17 Feb 2009, 00:34

Conform acestei ordonante, care mai tarziu s-a transformat in lege intradevar are drept de control si politia. Numai ca atunci cand s-a emis aceasta ordonanta Ministrul de Interne a iesit pe posturile TV si a spus ca nu stia ca politia romana a ajuns in subordinea ministrului transporturilor :D (ordonanta a fost semnata de ministrul trsp. si de prim ministru). Mai departe nu stiu cum s-a transat aceasta ingerinta a unui minister in treaba celuilalt, dar ceea ce este sigur ca de cand a aparut tampenia asta la nici un control avut pe sosele nu m-a intrebat nici un agent de politie de rovignieta, desi uni au fost atat de zelosi ca mi-a verificat si setul de becuri de rezerva.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni casa!
Camper Chausson/Fiat Ducato

Sandu Toma
Membru forum

Mesaj de Sandu Toma » 17 Feb 2009, 08:05

Daca sunt "croiti" pe ciubuc, trebuie sa gaseasca ei ceva, de exemplu : de ce nu ai doua triunghiuri reflectorizante, ca asa zice la Regulament...

Lucian Mitrofan
Membru forum

Mesaj de Lucian Mitrofan » 19 Feb 2009, 18:20

Am intrebat astazi la o statie peco daca trebuie sa platesc rovigneta pentru remorca, si raspunsul a fost ca trebuia sa mentionez cand am luat rovigneta pentru masina ca aceasta tracteaza si remorca, si in loc de 118 RON pe un an, ar fi trebuit sa platesc aprox. 400 RON :shock: . Nu se plateste separat pentru remorca, dar daca eu vreau sa imprumut cuiva remorca, logic ar fi ca pe langa certificatul de inmatriculare a remorcii sa-i dau si asigurarea si eventual taxa de drum. Nu am reusit sa ma lamuresc, asa ca ramane sa mai intreb si in alta parte, Astept si parerile voastre.
Zafira Y20DTH 2001 + Europa 450 S
mitluc@yahoo.com
0745326039

Sandu Toma
Membru forum

Mesaj de Sandu Toma » 19 Feb 2009, 19:46

Luciane, citeste textul de la prima postare si spune-mi unde gasesti in tabelele cu sumele de plata cuvantul remorci !
" Definitie vehicul - orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel putin doua axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul si semiremorca ori remorcile tractate de acesta;"
Deci dupa parerea mea, dar si a celor de la AND de unde cumpar eu rovignetele, petru remorci nu se plateste separat , ele facand parte dintr-un ansamblu, la care vehiculul tragator are rovigneta.
Voi incerca sa obtin un raspuns oficial de la AND.

Informatii privind achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România

Temei legal:

* Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82/01.02.2002;
* Legea 424/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468/01.08.2002;
* Ordonanta Guvernului nr. 51/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 680/28.07.2004;
* Legea 415/2004 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 51/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1002/01.11.2004;
* Legea 101/2007 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 275/25.04.2007;
* Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 157/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 885/27.12.2007;
* Ordinul ministrului transporturilor nr. 244/2008 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184/11.03.2008;

Domeniu de aplicare:

* pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv cele aflate în intravilanul
resedintelor de judete si al municipiilor;
* pentru toate categoriile de vehicule înmatriculate temporar sau definitiv în România si în
alte state, nediscriminatoriu;
* pentru persoanele fizice si juridice;
* vehicul = orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel putin doua axe, sau un
ansamblu format dintr-un autovehicul si semiremorca ori remorcile tractate de acesta;
* utilizator = persoana fizica sau juridica care detine vehicule înmatriculate în România
(utilizatori români) sau care detine vehicule înmatriculate în alte state (utilizatori straini)
* Vehiculele de transport mixt se încadreaza în categoria vehiculelor de transport marfa.
Valabilitate:
* Atât pentru utilizatorii români cât si pentru utilizatorii straini tariful de utilizare se
poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi (cu exceptia autoturismelor si a
vehiculelor de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu
3,5 tone), 7 zile, 30 zile si 12 luni de la data solicitata de utilizator.
Tarife:

Tip vehicul Durata de utilizare Tarif [EURO] (TVA inclus)
A autoturisme 1 zi -
7 zile 3,0
30 zile 7,0
12 luni 28,0
B vehicule de transport marfa cu 0,0 tone < MTMA = 3,5
tone 1 zi -
7 zile 6,0
30 zile 16,0
12 luni 96,0
C
a) vehicule de transport marfa cu 3,5 tone < MTMA = 7,5 tone
b) vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri
pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23
locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto)
1 zi 4,0
7 zile 20,0
30 zile 52,0
12 luni 320,0
D
a) vehicule de transport marfa cu 7,5 tone < MTMA < 12 tone
b) vehicule de transport persoane cu mai mult 23 locuri
pe scaune (inclusiv conducatorul auto)
1 zi 7,0
7 zile 35,0
30 zile 91,0
12 luni 560,0
E vehicule de transport marfa cu MTMA = 12,0 tone cu
maximum 3 axe (inclusiv) 1 zi 9,0
7 zile 45,0
30 zile 117,0
12 luni 720,0
F vehicule de transport marfa, cu MTMA = 12,0 tone cu
minimum 4 axe (inclusiv) 1 zi 11,0
7 zile 55,0
30 zile 143,0
12 luni 1.210,0
Distribuitori:
* Oficii Postale apartinând Companiei Posta Româna (numai pentru utilizatorii români) –
515 locatii;
* Statii de distributie a carburantilor auto apartinând PETROM – 446 locatii;
* Statii de distributie a carburantilor auto apartinând ROMPETROL – 120 locatii;
* Statii de distributie a carburantilor auto apartinând MOL – 125 locatii;
* Statii de distributie a carburantilor auto apartinând OMV – 75 locatii;
* Puncte de lucru apartinând SC SPEEDY DRIVER SRL – 8 locatii;
* Birouri regionale apartinând UNTRR – 12 locatii;
* SC SCALA ASSISTANCE SRL CLUJ-NAPOCA – 7 locatii + pagina web www.roviniete.ro;
* SC MEDINA TRANS SPEDITION SRL - 10 locatii;
* Sedii ale CNADNR: Agentii de control si încasare – 29 locatii;
Sectii de drumuri nationale – 43 locatii;
Directii regionale de drumuri si poduri – 2 locatii.
Documente necesare:
* utilizatori români, persoane fizice:
- certificat de înmatriculare sau carte de identitate a vehiculului în original sau copie, dupa caz;
- documente vamale pentru vehiculele înmatriculate temporar;
- buletin sau carte de identitate a platitorului pentru întocmirea facturii, dupa caz;
* utilizatori români, persoane juridice:
- certificat de înmatriculare sau carte de identitate a vehiculului în original sau copie, dupa caz
- documente vamale pentru vehiculele înmatriculate temporar;
- buletin sau carte de identitate a platitorului pentru întocmirea facturii.
* utilizatori straini:
- certificat de înmatriculare sau carte de identitate a vehiculului în original sau copie, dupa caz;
* utilizatori straini, persoane juridice:
- documente de identitate pentru întocmirea facturii.

RESPONSABILITATEA FUNCTIONARII PUNCTELOR DE DISTRIBUTIE APARTINE INTEGRAL DISTRIBUITORULUI CU CARE CNADNR ARE ÃŽNCHEIATE CONVENTII DE DISTRIBUTIE

Lucian Mitrofan
Membru forum

Mesaj de Lucian Mitrofan » 19 Feb 2009, 20:43

Ok, am inteles, eu am intrebat de curiozitate, si tot curios este si faptul ca astazi un coleg a vrut sa plateasca la posta taxa, si i s-a cerut pentru un autoturism 180 RON, asa ca l-am trimis la peco unde a dat 118 RON. Oricum am sa mai intreb si la alte statii despre remorci, tot din curiozitate, ca tot am drum pe la ei. :mrgreen:
Zafira Y20DTH 2001 + Europa 450 S
mitluc@yahoo.com
0745326039

Sandu Toma
Membru forum

Mesaj de Sandu Toma » 18 Mar 2009, 12:55

Azi am primit raspunsul oficial de la CNADNR :
"Nr.93/5346/ 18 Mart.2009......pentru remorcile speciale(rulote turistice), va precizam faptul ca in cazul in care aceasta rulota este tractata de un autoturism, rovigneta se va achita doar pentru autoturismul in cauza ....DIRECTOR Cristian Duica "

Raspunde