Pagina 1 din 1

Cetatile dacice din Muntii Orastiei

Scris: 06 Sep 2008, 22:37
de Liviu Odagiu
În vara acestui an aflându-ne pentru câteva zile în campingul Aurel Vlaicu am avut ocazia sa parcurgem doua itinerarii deosebite: cetatile dacice din Muntii Orastiei (pe care le voi prezenta în acest topic) si o parte a Tarii Hategului.
Circuitul cetatilor dacice începe chiar din centrul orasului Orastie unde exista si un indicator rutier ce îti arata directia si care te îndeamna sa le vizitezi. Drumul te duce spre Costesti Cetatuia, Costesti Blidaru, Fetele Albe si la final Sarmizegetusa Regia. Este un traseu pitoresc si noi l-am parcurs în circuit într-o singura zi(Aurel Vlaicu-Orastie-cetati si retur- aproximativ 10 ore). Drumul este asfaltat pâna la Costesti si este în stare foarte buna.
Câteva precizari: la Costesti Cetatuia se poate ajunge cu masina pâna la 200 metri de intrarea în cetate. La Costesti Blidaru se ajunge dupa o urcare de 50 de minute prin padure. Atât scria pe indicator, atât am facut si noi dar parerea mea este ca o persoana neobisnuita cu urcusul pe munte parcurge traseul într-un timp mai lung. Drumul spre cele doua cetati porneste exact din acelasi punct dar merge în sensuri opuse.
De la Costesti, pe drum neasfaltat, dupa aproximativ 20 de kilometri, se ajunge la Sarmizegetusa Regia. Drumul, desi neasfaltat, este în stare buna cu exceptia ultimilor 5 km care sunt dezastruosi dar nu impracticabili. Cu masina se poate urca pâna la poarta de vest a cetatii(noi acolo am parcat-o si mai erau si alte masini).
Înainte cu 1-2 Km de a ajunge la capitala statului dac se afla cetatea Fetele Albe. La aceasta se poate ajunge dupa un urcus de 30 de minute prin padure. Este semnalizata din timp si este mentionata pe o tablita durata urcusului. Noi nu am mai urcat fiind deja târziu astfel încât nu pot oferi alte detalii.
În imaginile ce urmeaza am atasat si câteva fotografii de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa precum si din Orastie.

Scris: 06 Sep 2008, 22:50
de Liviu Odagiu
continuare

Scris: 06 Sep 2008, 23:05
de Liviu Odagiu
altele

Scris: 07 Sep 2008, 16:52
de Calin Jurca
A fost o vizita la "origini".Frumos dar pacat pentru drumuri.Am constatat ca cei din HD si AB stau f. bine la peisaje,cultura,istorie dar f.rau la promovarea turismului.Lipsa promovare,drumuri proaste,lipsa indicatoare,agrement zero.Pacat.

Scris: 08 Sep 2008, 07:33
de Sandu Toma
Multumim pentru Poze ! Frumoase si documentate, sigur vom vizita si noi aceste locuri.